За родитеље

  1. Од 23.03.2020. године, у организацији Министарство просвете, науке и технолошког развоја, сви ученици, родитељи и запослени у установама образовања и васпитања, који сматрају да им је потребна помоћ и подршка, оснаживање у превазилажењу проблема, стреса и анксиозности у условима ванредног стања и епидемије могу позвати број 0800 200-201.

Телефон ће радити сваког радног дана од 9-14 часова.

На линији ће бити ангажовани стручни сарадници – психолози и педагози који су радили на СОС линији за пријаву насиља у образовно – васпитним установама и други сарадници Министарства.

2.   OTВОРЕНЕ СУ ТЕЛЕФОНСКЕ ЛИНИЈЕ ЗА ОЧУВАЊЕ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА У УСЛОВИМА ЕПИДЕМИЈЕ

Mинистарство здравља Републике Србије обавештава јавност да су у циљу смањења стопе анксиозности и депресије у условима социјалне изолације, кao и дестигматизације у вези са висуром COVID-19, oтворене Националне телефонске линије за пружање психолосоцијалне подршке свимаграђанима којима је потребна.

Teлефон за психоспцоцијалну помоћ грађанима је: 0800 309 309

Као и посебни телефони Института за ментално здравље:

063 7298260  (за младе и родитеље деце до 18 година)

063 1751150  (за особе старије од 18 година).

 

Путем наведених бројева телефона стручна лица ће саветодавним радом са свим заинтересованим лицима (особама у изолацији и карантину, породицама заражених особа, здравственим радницима и сарадницима) и пружањем подршке, као и адекватних информација о начинима превазилажења стреса и анксиозности допринети очувању менталног здравља у условима епидемије и ванредног стања.

3.  ИЗОЛАЦИЈА И МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

Држати се подаље од друштвене интеракције може бити напорно за нашу психу, зато вам прослеђујемо ова два текста Института за ментално здравље који вам могу помоћи у борби против самоће и затворености.

4. Како да се носите са новом ситуацијомтоком епидемије корона вируса

5. Како организовати време у кућној изолацији

6. УНИЦЕФ-ов КВИЗ – Колико заправо знамо о вирусу COVID-19

7. Како се заштитити од болести – савети за децу

8. Корона вирус у светлу животног циклуса породица са адолесцентима

9. За наше најмлађе: Сликовница o Koрона вирусу написана на деци прихватљив начин.

(Извор: MANUELA MOLINA – @MINDHEART.KIDS WWW.MINDHEART.CO CC BY-NC-SA 4.0 INTERNATIONAL PUBLIC LICENSE).