За ученике

КАКО ДА ОРГАНИЗУЈЕШ ВРЕМЕ У САМОИЗОЛАЦИЈИ

Испланирај време: направи дневни план, односно распоред активности.

Направи (запиши) свој дневни распоред активности: у колико сати треба да устанеш, до када треба да завршиш друге  активности (нпр. хигијена, доручак, помоћ у кућним пословима…), испанирај време за праћење наставе, учење, рад на домаћим задацима. Рутина нам улива осећај сигурности, контроле и сврсисходности, а остваривање плана допринеће нашем расположењу и осећању успешности.

Што се спавања тиче, утврди у које време ћеш устајати ујутро. Нека то буде у приближно исто време сваког радног дана. Важно је да спаваш довољан број сати, јер то штити и јача твој имунитет, али, је такође важно да знаш да овај период није исто што и распуст, и да није у твом интересу да бескорисно губиш време.

Када устанеш, обуци се нормално, немој остајати у пиџами целог дана. То ствара осећај да си свеж, будан и спреман за рад/учење.

Радним данима, један део дана обавезно мораш планирати за праћење наставе и реализацију школских задатака (то зависи од распореда часова и плана рада који имаш са наставницима).

Обавезно планирај и време за игру, разоноду, хоби, нешто што волиш да радиш, нешто што си желео да радиш – код куће (под условома да не угрожаваш своје здравље и здравље других људи).

Истражи своју креативну страну, уради нешто лепо за себе, а и за људе из твоје околине.

Стави се на услугу члановима породице (водећи рачуна о безбедности). Ако можеш, потруди се да будеш користан, среди своје кутак, понуди помоћ укућанима (у чишћењу куће, кувању, качењу опраног веша…).

Одржавај контакте са пријатељима, рођацима (телефоном, користећи многе могућности које интернет пружа).

Ако ти је досадно, искористи досаду, нпр.  прочитај књигу, научи нешто ново, слушај музику, позови телефоном неког друга/другарицу, рођака…

Ако си узнемирен/а подели то како се осећаш са блиским особама. То помаже да се брига сведе на нормалну меру и да се људи смире.

Ипак, не дозволи себи да превише времена проводиш на интернету. Буди физички активан, не заборави да радиш вежбе и у кућним условима или у дворишту своје куће. Физичка активност може да помогне да сачуваш здравље и имунитет, али и поправиш расположење и смањиш стрес.

Потруди се да будеш позитиван, сети се свих оних великих и малих ствари у животу због којих треба да будеш захвалан, и цени то.  Сагледај како да најбоље искористиш тренутну ситуацију.

Желимо ти добро здравље и корисно и лепо испуњено време.